2 Aralık 2010 Perşembe

Gelibolu (Gallipoli) Belgeseli

Tolga Örnek'in yönettiği “Gelibolu” belgeseli, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden sonra bu kez Avustralya ve Yeni Zelanda'da gösterime giriyor. 27 Ekim’de Yeni Zelandalı izleyicilerle buluşacak filmin Avustralya’daki gösterim tarihi ise 3 Kasım olarak belirlenmiş.

“Gelibolu”nun Avustralya’daki ilk gösterimi Melbourne’daki Palaca Sinemaları’nda gerçekleştirildi. Örnek’in de katıldığı gösterime Melbourne basınının önde gelen isimleri, Avustralyalı sanatçılar ve Türkiye’den temsilciler katıldı. Gösterimden önce söz alan Örnek, filmin Türkiye’de 700 bin izleyici tarafından izlendiğini söyleyerek bunun belgesel film alanında rekor bir sayı olduğunu dile getirdi. Yönetmen, filminin Gelibolu mücadelesinin diğer tarafı olan bu ülkelerde gösterilmesinden mutluluk ve heyecan duyduğunu kaydetti.

Ülkemizde 18 Mart’ta gösterime giren “Gelibolu”, 3 Yeni Zelandalı, 3 Avustralyalı, 2 İngiliz ve 2 Türk toplam 10 ana karakterin mektup ve günlüklerinden yola çıkarak savaşın insanlar üzerindeki etkilerini tarafsız bir gözle anlatmaya çalışıyor. İngiliz aktör Jeremy Irons ile Avustralyalı aktör Sam Neill'in seslendirdiği film, Avustralya, Yeni Zelanda, Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Avusturya’daki yetmişin üzerindeki arşivden yararlanılarak 6 yılda tamamlanmış.

"Atatürk", "Nemrut" ve "Hititler" gibi belgesellere imza atan Örnek’in yeni belgesel projesi ise Osmanlılardan önce Anadolu hakkında olacak. 


http://lix.in/-2faa70
http://lix.in/-313111
http://lix.in/-32b7b2
http://lix.in/-343e53
http://lix.in/-35c4f4
http://lix.in/-280955
http://lix.in/-298ff6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder